Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ježíš Kristus - dětství

15. 1. 2014

Ježíš Kristus

 

1. Zvěstování a narození

- nejdetailněji o Ježíšově početí a narození vypráví Lukášovo evangelium. Pro zopakování si přečti 1. – 3. kapitola Evangelia podle Lukáše.

 

Několik poznámek:

-        Když se Marii zjevil anděl a zvěstoval jí narození Ježíše, Maria odpověděla: „Ať se mi stane podle tvého slova.“ Maria tak přijala Boží vůli, přestože to pro ni znamenalo určité komplikace – Josef ji mohl považovat za nevěrnou a mohl ji dokonce zabít. Maria byla statečná a věrná Bohu, nezáleželo jí na sobě, ale na tom, aby se stalo, co Bůh naplánoval.

-        V bibli se píše, že Josef byl muž spravedlivý a chtěl Marii propustit tajně. Anděl mu v tom ale zabránil a Josef uvěřil, že Maria počala dítě z Ducha sv.

-        Ježíš se narodil v chudém chlévě malého města. Bůh se stal člověkem, aby člověka vykoupil. Asi bychom očekávali, že se Ježíš narodí někde v paláci. Ale Bůh k nám často přichází v prostých všedních věcech – v podobě kamaráda, který potřebuje pomoct, v nepatrné maličkosti, kterou můžeme udělat pro rodiče.

-        Tři mudrci od východu odešli ze svých domovů „jen“ kvůli hvězdě, která zazářila na obloze. Stačilo jim toto znamení, aby se vydali na dalekou pouť za Spasitelem. A jejich hluboká víra přinesla své plody – mudrci spatřili Mesiáše a mohli ho obdarovat.

 

2. Uvedení Páně do chrámu (Hromnice)

Maria s Josefem přináší Ježíše do chrámu, aby ho jako prvorozeného syna odevzdali Bohu. (Všechno prvorozené mužského pohlaví bylo zasvěceno Bohu.) V chrámě se potkávají s prorokyní Annou a Simeonem. Oba dva poznali v Ježíšovi slíbeného Mesiáše.

 

3. Dvanáctiletý Ježíš v chrámě

Při každoroční pouti do jeruzalémského chrámu se Ježíš ztratil svým rodičům. Po třídenním hledání ho nalezli v chrámě, jak rozmlouvá s učiteli Zákona a klade jim otázky. Na dotazy rodičů řekl: „Proč jste mě hledali? Nevěděli jste, že musím být v tom, co je mého Otce?“

 

Zamysli se, co tímto výrokem Ježíš asi myslel… Maria s Josefem nepochopili, co jim chtěl říct. My, protože už známe celý Ježíšův příběh, můžeme jeho větu pochopit.